Schilderijen

Encaustic Art kunstwerken  periode 2019-2020

In het najaar van 2019 herontdekte ik het schilderen met was. Jaren geleden heb ik al eens gewerkt met deze intuïtieve schildertechniek met behulp van gekleurde bijenwasblokjes en een warm strijkijzer. Toen kwam ik niet verder dan wat landschapjes. Tot ik werken zag met de grillige effecten van schellak. Een organische explosie van vormen en kleuren. Er zijn inmiddels veel meer leuke dingen mogelijk, met speciale warmte tools.

Dus ik ben aan de slag gegaan met deze techniek en het heeft tot een hele mooi collectie nieuw werk geleid.

 

Er zijn nu ook leuke kunstkaarten verkrijgbaar, gebaseerd op deze werken. Neem een kijkje bij Kunstkaarten

 

De originelen zijn op heel handzaam A5 en A4 formaat gemaakt, op speciaal papier en sommige werken zijn gemaakt op schilderboard. Prijs op aanvraag

Hieronder is een selectie van de originele schilderwerken te zien. Zonder computerbewerkingen.

 

Encaustic Art werken

Fantasierijke afbeeldingen van bloemen, dolfijnen, landschappen, vogels, vissen, in bijzondere kleuren.

Mixed media collages

Inspiratiebron

Een deel van de collages is geïnspireerd op ornamenten, manuscripten en illustraties van middeleeuwse boekverluchting. In dit werk uit 2009-2014 zijn impressies verwerkt van prachtige oude gebouwen, historische plaatsen, maar ook interesse in  spiritualiteit krijgt steeds meer uiting. Zo fotografeert Chris regelmatig fragmenten en details van zuilen of decoraties op oude gebouwen met een doorleefde uitstraling. Vooral oude kloosters en kastelen zijn  meestal voorzien van prachtige gebeeldhouwde sculpturen,  die de tand des tijds hebben doorstaan. Vaak zijn het plantenmotieven, maar ook  afbeeldingen van engelenbeelden met mos zijn als basis gebruikt. Ze lijken hun eigen verhaal te willen vertellen. Ze symboliseren rust, schoonheid, een beetje mysterie en tijdloosheid in harmonie met hun omgeving.

 

Technieken

Deze collages zijn vervaardigd met acrylverf en powertex (textielverharder), inkt, ecoline, reliëfverf, structuurpasta’s. Vaak worden ook  met de hand gekalligrafeerde stukjes tekst toegepast en diverse papiersoorten gebruikt, in enkele werken is bladgoud verwerkt, dat zacht glanzende details geeft.

Het gaat in de collages niet om een waarheidsgetrouwe verbeelding. Het is een weergave van de bijzondere sfeer, die  impressie ervan wordt weergegeven in een eigentijds schilderij. Een vleugje historie in een modern jasje.